Compis banner


Historia
Många undrade varför man skulle ha en speciell dator i skolan, varför inte ha samma datorer i skolan som man skulle träffa på senare i arbetslivet? Debatten rasade, men en egen dator till skolan blev det. Projektet gick dessutom inget vidare när datorn skulle tas fram, Svenska Datorer AB gick i konkurs så Televerkets Telenova fick ta över den heta potatis som projeket var.

Man beslöt dessutom att satsa på cp/m och 80186 som processor från Intel. CP/M var vid tiden dessutom på väg att ersättas av MS-DOS och Intels 80186 hade knappast används tidigare i någon komersiell dator, allt blev en jätteflopp. Skolor som satsade på Compis hade i vissa fall inte råd att byta datorer för en mycket långt senare. Man skulle kunna säga att Compis var omodern innan den en kom ut på marknaden (skolorna).

Mjukvara
Operativ systemet var cp/m 86 och datorn kunde programeras i bla basic och cobol. Det finns även MS-DOS 3.2 att tillgå. Mjukvara i form av Teledisk 2.12 diskimage:are finns för nedladdning!

Dokumentation
Lite dokumentation finns här!

Hårdvara
Compis 1 och 2, floppystation och hårddisk. Kring utrustning som ljuspenna, mätinstrument för laborationer i bla fysik. Olika grafikmöjligheter. Mer info motages tacksamt!

Compis idag
Det finns en mailing lista som man kan gå med i om man är intresserad av vad som händer, den administreras av Martin Samuelsson. Adressen är cosis+compis@lysator.liu.se och antalet mail som kommer är ganska litet.