Samlingens historia.
1994 vaknade mitt intresse för gamla datorer efter att jag hittade och fick en gammal ABC80 anläggning på gymnasieskolan där jag då gick. Jag fick även ett par ABC806 maskiner som jag stoppade undan i min fars garage. Samtidigt så började Per-Ola på sitt håll stoppa undan gamla maskiner som han kom över. Claes som har lite mer erfarenheter av större maskiner än oss andra båda lyckades dessutom komma över en PDP-11 som stoppades undan. Under dessa första år samlade vi på oss datorer som tex Commodore, IBM PC, PDP-11 med flera. Vi började dessutom låna böcker, hårdvara och utbytaInteriör (manual hyllan)

erfarenheter med varandra.

Nästa stora steg togs våren 1998 då vi skaffade en lokal där vi samlade de flesta av våra maskiner. Detta för att få flickvänner och fäder på bättre humör. I samma veva så kom vi över ett ganska stort parti med Luxor datorer av olika slag. Vårt samlande har blivit mer och mer seriöst allt efter som tiden gått och samlingen ökar ständigt i långsam takt. 

Många tittar konstigt när man berättar att man samlar på datorer, att samla skrot brukar det heta. Datorer som för många framför allt yngre betraktas som en självklarhet, för 15 år sedan hade man kanske en hemdator och en på jobbet, idag har nästan alla en hemma. För 30 år sedan var man tekniknörd om hade en dator och var intresserad av dem. Utvecklingen som skett är mycket spännande, inte bara tekniskt sett utan också hur vårt samhälle har förändrats.

När vi startade att samla datorer i mitten på nittiotalet så började internet att växa utanför universitetsvärlden och det blev allt vanligare att folk började att skaffa en internetkoppling hem. Då var det oftast uppringd förbindelse med modem som gällde, långt ifrån alla företag hade en uppkoppling eller e-mail/hemsida. Idag 2007 är förhållandet motsatt, de flesta har dator och tillgång till internet hemma och det blir allt vanligare att man har mobil uppkoppling så att man ständigt kan kolla e-mail och surfa. Allt finns "på nätet". De datorer som vi då själva använde hemma skulle nu platsa i samlingen. En revolution har ägt rum.

Samligen idag 2007 finns samlad i 60 kvadratmeter källarlokal inrett med hyllor. Nästan alla datorer i samlingen finns här. Eftersom det är en lagerlokal har vi inte möjlighet att visa den, dessutom är det endast tre personer som på sin fritid och med sina privata medel driver samlingen.

Det är en bit spännande teknikhistoria som vi håller på att samla ihop, och tack vare att det är teknikintresset som driver oss så har det gjort att vi också råkat spara någon gammal telefonväxel och lite annat med telekomunikationsanknytning. Således så har vi även sparat förra versionen av denna sida, kolla in PCM version 1.

Anders Bengtsson 2000-03-23, uppdaterad 2007-07-06