Telenova Compis
 Många undrade varför man skulle ha en speciell dator i skolan, varför inte ha samma datorer i skolan som man skulle träffa på senare i arbetslivet? Debatten rasade, men en egen dator till skolan blev det. Projektet gick dessutom inget vidare när datorn skulle tas fram, Svenska Datorer AB gick i konkurs så Televerkets Telenova fick ta över den heta potatis som projeket var.

Man beslöt dessutom att satsa på CP/M och 80186 som processor från Intel. CP/M var vid tiden dessutom på väg att ersättas av MS-DOS och Intels 80186 hade knappast används tidigare i någon komersiell dator, allt blev en jätteflopp. Skolor som satsade på Compis hade i vissa fall inte råd att byta datorer för en mycket långt senare. Man skulle kunna säga att Compis var omodern innan den en kom ut på marknaden (skolorna).

Compis idag
Det finns en mailing lista som man kan gå med i om man är intresserad av vad som händer. Adressen är www.egroups.com/group/compis_lever och antalet mail som kommer är ganska få.


Compis I
Vi har 3 kompletta exemplar och en nätverksserver med hårddisk. Nätverket fungerar liksom alla tre stationerna som har monokroma skärmar. Vi har även ett exemplar med färggrafik som tyvärr inte fungerar. Vi har alla manualer och all tänkbar mjukvara. Vi har dessutom ett antal extra cpuenheter samt diskettstationer som också fungerar

 

 

 

 


Compis II
Vi har en fungerande Compis två med färgmonitor.