Sinclair ZX81
Denna fantastiska lilla dator kom 1981. Den var liten, billig, enkel och mycket spartansk. Datorn kostade endast 895 kr (juni 1982) om man köpte byggsatsen och monterade den själv. I färdigmoterat skick kostade den 995 kr (juni 1982). ZX81 var uppbyggd runt en Z80A klockad på 3.25 MHz och var försedd med 1 kilobyte RAM minne. Med fördel försåg man sin ZX81 med 16 kilobytes minnesexpantion för att bättre utnyttja den. Datorn kopplades direkt till TV:n och en vanlig kassettbandspelare används som lagrings media, bakpå datorn sitter en expationsslot som bla används till 16 kilobytes minnesexpantionen. Tangentbordet var minimalt och av touch typ, det saknade helt tryckkänsla.

Vi har ett komplett fungerande ZX81 system med manualer, dator i orginalkartong, mjukvara och även en 16 kilobytes RAM expantion i orginalkartong. Vi har även några "reserv" maskiner.


Sinclair ZX Spectrum
Uppföljaren till ZX81 kom 1982 och byggde på samma koncept, liten, enkel och billig. På baksidan hittar man som på ZX81 en TV utgång, expantionsslot och bandspelaranslutning. Under huven hittat man bla:

  • Z80A @ 3,5Mz
  • 16/48 kilobyte RAM
  • Inbyggd basic

Till skillnad från ZX81 så hade Spectum ett mer "riktigt" tangentbord, de små gummi tangenterna erbjöd dock lite tryck känsla. Detta var den första datorn i en hel serie med Spectrum datorer.

Vi har ett exemplar i utförandet med 16 kilobytes RAM som är mycket fint med tillhörande nätadapter. Manualer saknas. Datorn fungerar.


Sinclair QL
QL var datorn som skulle ta vid succerna Spectrum och ZX81. Så blev det emellertid inte, datorn pressades ut på marknaden och var ganska buggig när den kom. Till de första maskinerna fick man med en ROM cartrige för att avhjälpa problemen. Datorn kom aldrig att sälja lika bra som dess föregångare. Som kuriosa kan nämnas att en viss Linus Torvalds hade en QL innan han köpte sin första PC med 386 processor. Han blev ju som bekant besviken på operativsystemen och började att utveckla Linux, resten är historia.

Data:

  • CPU: Motorola 68008 @ 7,5Mhz
  • 128 kilobyte RAM minne
  • 48 kilobyte ROM minne
  • 2x Joystick, 2x QLAN, 2x RS-232, Buss expansion, Cartridge port, Microdrive, RGB, TV utgång

Vi har minst två hela (funktion okänd) QL, en låda delar och diverse dokumentation. Datorerna härstammar från Chalmers fysik och har andvänts vid laborationer.