Innan 1980 talets början så byggde IBM lite större och dyrare system, man hade helt enkelt inte insett potentialen av små "enanvändarsystem" system. "The big blue" blev ganska stressade när de upptäckte detta och satte ihop en dator av "standard" komponenter. Operativsystemet skulle köpas in och man besökte Digital Research för att köpa CP/M. Men Gary Killdall ägare och grundare till Digital Research var ute och reste och hans försäljningschef tyckte inte sig ha tid att träffa cheferna från IBM. Så då gick man helt enkelt vidare till det lilla företaget Microsoft. Problemet var nu att Microsoft inte hade något OS, man hade bara försörjt diverse datortillverkare med basictolkar. Så Microsoft bad att få återkomma, man lyckades få köpa en CP/M klon som hette 86-DOS som man putsade till och sålde till IBM som IBM PC-DOS 1.0. Men Bill Gates och Microsoft var smartare än så, i kontraktet lovade man att förse IBM med OS men behöll samtidigt rätten till att sälja operativsystem till fler än IBM.

Men så kom IBM klonerna som använde samma OS, fast det såldes som MS-DOS och körde samma program som IBM's datorer, IBM-kompatibel blev ett begrepp och Microsoft började tjäna pengar på att sälja OS till IBM's konkurenter. Det vi kallar PC idag var född.

I vår samling finns de första av IBM's PC datorer och även några kloner/kompatibler.


IBM 5110
IBM 5110 är en direkt efterföljare till 5100 som var IBM's första dator av lite mindre modell. 5110 lanserades redan 1978 tre år innan den första PC:n kom. Datorn är ganska nätt till formatet, diskettstationen däremot är en dubbel 8" station av kolosalformat - stor som ett husvagnskylskåp.

Datorn programmeras i APL eller Basic, en annorlunda debug möjlighet finns också. En switch ställer om consol:en från programutskift till att visa registerstatus och första delen av minnet.

Till datorn IBM5110 så finns en matriskrivare IBM5103 samt diskettstationen, IBM5114 samt en extern videomonitor. Vi har även alla manualer och en del disketter med mjukvara.


IBM 6850 Display writer
Även IBM tillverkade en "ordbehandlingsmaskin", den här är en i kollosalformat, med sin dubbla 8" diskettstation och enorma printer (ej med på bilden).

Vi har ett komplett system med manualer, disketter och skrivare.

 


IBM 5150 PC
När IBM insett att man var tvungen att lansera en "liten" dator för skivbordet gjorde man på enklast möjliga vis. Man satte ihop datorn av standard komponenter och såg sig om efter en tredjeparts leverantör för system mjukvara.

Microsoft fick ju som bekant leverera sitt PC DOS 1.0 till IBM men behöll rätten att sälja det själva, då under namnet MS-DOS. Detta blev en succé eftersom klonerna till PC dök upp ganska snart efter att IBM lanserat sin maskin. Microsoft tjänade massor med pengar på IBM:s dator konstruktion.

Den klassiska ur PC:n lanserades för över 20 år sedan och blev en succé tackvare Microsofts DOS. Alla ville bygga maskiner som var IBM PC kompatibla, det började poppa upp massor av företag som sålde kort och andra delar som passade i både IBM:s PC och i klonerna. Den moderna PC:n var född.

PC:ns moderkort

 Data PC:ns moderkort

 • 64 KB minne, fullt bestyckat
 • 5st 8-bitars ISA slotar
 • Tangentbords interface
 • Kassett interface
 • 8088 CPU @ 4.77 MHz
 • 8087 Co processor (optional)
 • BIOS inställningar med DIP switchar

 

 

 

 

 

Övrig maskindata:

 • 2st 160K bytes diskettstationer, enkelsidiga.
 • Basic i ROM om datorn inte startades från skiva.
 • Monokrom grafik.
 • Låda i tämligen stötsäkert utförande.
 • Minnet gick att bygga ut till 640K byte, men då på instickskort.

Faktum var att både Intel och AMD levererade processorer till IBM, AMD tillverkade kopior av Intels kretsar och IBM använde dem båda. I vår PC sitter dock Intel varianten.

Vi har en fungerande PC med minnet expanderat till 640Kb ("should be enought for anyone" enligt Bill Gates). Vi har även en reservdelsmaskin som har fått sätta sitt moderkort till för att få ihop till en fungerande dator. Vårt exemplar köptes för några tior på ETA's auktion, rena fyndet med tanke på att datorn kostade nästan $1600 ny, men då fick man bara 16Kb minne och ingen diskettstation. Men detta var ju 1981!


IBM 5155 Portable PC
Detta var IBM's första "bärbara" dator, eller snarare släpbar. Tangentbordet (se bilden) kunde plockas bort helt eller fungera som lock över skärmen och diskettstationerna. På detta vis kunde datorn ställas upp, eller bäras i det kraftiga bärhantaget som sitter på ovansidan (motstånde sida mot fronten). Maskinen togs fram för att hålla tillbaks andra konkurenter. Bland dessa "släpbara" maskiner kan nämnas Osborne och Compaq's modeller.

Datorn är helt PC kompatibel och i sitter ett standard XT moderkort. Skärmen är 9" stor och de båda 5,25" diskettstationerna rymmer 360 kilobyte styck. Processorn är en 8088 och mängden minne är 256 kilobyte.

Vårt exemplar är i fint skick, dock är en defekt floppykabel utbytt eftersom någon hade vridit tillbaks twistningen på kablen som gör att datorn kan skilja diskettenheterna åt i tron om att detta var felaktigt. Twistningen förekommer även på moderna Pentium maskiner.


IBM 5160 XT
IBM's XT var i stort sett en PC med hårddisk. Lådan hade liksom PC den sluttande fronten men jämte diskettstationen (eller istället för diskettstation nr2 eller rättare sagt B:) satt en fullhöjds 5,25" 5MB hårddisk (Seagate ST-506). Andra skillnader var att XT hade 8 ISA slottar, krafigare nätaggregat.

Den monterade hårddisken var förinstallerad med DOS 2.10?, datorn hade ingen inbyggd batteribackuppad klocka så tiden fick skrivas in manuellt varge gång datorn startades. Datorn blev otroligt populär.

I samlingen finns två XT-maskiner i bra skick.


IBM 5170 AT
IBM's AT var mycket modernare är PC/XT, den hade bla hårddisk, 80286 processor och större diskettkapacitet - hela 1.2 megabyte. Den hade även 16 bitars ISA buss och ett nytt tangentbordsinterface, vilka båda lever kvar i moderna PC datorer om än på en nåder.

I samlingen finns två exemplar bevarade ett bra och ett med defekt låda och delarna i en kartong vid sidan om.

 


IBM 5162 XT 286
IBM XT-286 hade samma gamla "look" som XT och PC:n, men under huven så döljer sig i princip en AT. Datorn hade som namnet skvallrar om en Intel 80286 processor, då också 16-bitars bussbredd.

Vi har ett exemplar som förmodligen är ok.


IBM 5363 System 36


IBM 8530 PS/2 Model 30
Det fanns en hel serie datorer i PS/2 serien. Model 30 var en av de få modellerna i PS/2 serien som hade ISA buss, de flesta andra hade den sk MCA bussen. MCA bussen togs fram av IBM och skulle vara överlägsen ISA. För att andra tillverkare inte skulle kunna plagiera den så var den en sluten standard. Det gjorde att alla som ville tillverka kort till den var tvunga att ha licens från IBM. Detta gjorde korten många gånger så dyra som samma kort för ISA standarden. MCA var lite speciellt, ganska fint i mångas ögon , men av förklariga skäl slog standarden inte...

Model 30 fanns i två versioner en med 8086 och en med 80286 processor.

Vi har en model 30 troligen en 30-286 med det är inte säkert. Datorn fungar, men det finns inga manualer till den.


IBM 2011 PS/1
Datorerna i IBM's mindre kända PS/1 serie var tänkta för hemmet eller det lilla kontoret. Maskinerna skulle vara små och lätta att få igång och använda för en icke tekniker. Det finns en hel serie PS/1 vilken detta är den första som lanserades 1990. Datorn har nästan inga möjligheter till expantion, monitorn strömförsörjer datorn och ingen av enheterna kan användas för sig. Datorn slog aldrig därför igenom.

Övriga tekniska specifikationer:

 • 1st 1.44 Mbyte diskettstation
 • 30 Mbyte hårddisk
 • 512 Kbyte RAM på kortet
 • Intel 80286 CPU @ 10MHz
 • Inga serieportar
 • Inga slotar (varken MCA eller ISA)
 • 12" VGA monitor 640*480, 16 färger
 • IBM DOS 4.01 i ROM!