Ericsson
Ericsson är för de flesta känt som det stora telecom företaget som levererar telenät, AXE växlar, basstationer och chipset till mobiltelefoner. Ericsson har under senare år renodlat sin verksamhet, men under 1980-talet så gjorde Ericsson även ett försök att slå sig på persondatortillverkning. Under 1990-talet så sålde man även små mobila datorer som var tänkta att kopplas ihop med de GSM telefoner som företaget levererade.

Ericsson datorsatsning gick inte speciellt bra, man hade felbedömt hur svårt det var att slå sig in på marknaden. När man upptäckte detta så sålde man raskt hela datordivisionen till finska Nokia 1988. När Nokia insåg sitt misstag så såldes företaget vidare till ICL.


Ericsson Step/one
Ericssons första persondator presenterades 1983. Datorn var egentligen inte byggd av Ericsson, det var en japansk Panasonic dator som man försett med sin egen design och Ericsson logotypen. Datorn är beige och ansågs ha ergonomiska fördelar, bland annat tack vare solskyddet som sitter på skärmen. Detta gick att skjuta fram för att ta bort störande reflexer. Datorn sålde inte speciellt bra kanske bara 600-700 exemplar.

Datorn körde MS-DOS, men var inte kompatibel med IBM's PC vilket måste ha varit ett stort misstag.

Vår dator är i mycket bra och fungerande skick. Den ser ut att vara helt ny och mycket lite använd. Vi har en skivare, även den i Ericssons typiska beiga färg. Men inte heller den är konstruerad av Ericsson utan av OKI.

Vi har en 5,25" diskettstation, men det fanns även en 8" station för den som önskade.