Apple computer
Stephen Wozniak and Steve Jobs startade 1976 Apple Computer sedan de konstruerat den första Apple datorn, Apple I. Det var Jobs som hade näsa för affärer som tyckte att de skulle satsa på att sälja datorn själva. Man sålde ca 200 exemplar för $500 styck, detta för en dator som bara bestod av ett löst kretskort, bestyckat med bl a. en 6502 processor.

1977 så visades Apple ][ som kom att bli otroligt populär, kanske lite tackvare VisiCalc var en "killer application" som sålde datorn. VisiCalc var genealiskt när det kom, det var det första speadsheet programmet (som tex Excel är ett vanligt i dag).

Sedan följde Apple /// och Lisa 1&2 som inte blev några större succeer och företaget hade det ganska motigt tills nästa stora trendsättare kom, Macintosh, som med sitt grafiska fönstersystem är verkligen lättanvänd. Ett lyft var de första laserskrivarna som gjorde att man kunde skriva ut det man hade på skärmen med hög kvalitet. Det första DTP programen (DeskTop Publishing) kom ochså till MAC och många grafiker och tidningsmänniskor började använda Mac och gör så fortfarande.

Notera raden nedan, den är skriven då den första iMac datorn kom, numera ingår även den i vår samling. Apples nuvarande hype är iPod och just lanserade iPhone, detta i Juli 2007. Jag sparade den bara för att visa hur fort tiden går...

"Apples senaste alster iMac har med sin speciella design återtagit en del av den till Microsoft förlorade marken på senare tid."

 • Länkar till Apple relaterade sidor

Nedan finns de datorer som vi lyckats samla ihop av Apples historia:


Apple ][europlus
Apple sålde sin ][+ med PAL grafik under namnet europlus i europa. Apple ][+ byggde i sin tur på den populära Apple
][ fast den hade 48 kilobyte RAM och ett nytt start-upp ROM.

Apple europlus slutade att produceras när Apple ][e kom.

Vi har en Apple ][europlus utan manualer och disketter.

 


Apple ][e
Apple ][e är efterföljaren till den mycket populära Apple ][ och till Apple ][+. Datorn introducerades i Sverige 1984 året efter att den introducerats i USA och sex år efter det att "ur" Apple ][ kom 1977 i USA. Datorn kom aldrig att bli lika populär som tex i USA på grund av våra svenskbyggda Luxor ABC. Datorerna i Apple 2-serien utgjorde ryggraden i Apple under ett decennium.


Till vårt enda exemplar finns det diskettstationer, monitor och joystick. Några systemdisketter finns också. Manualer saknas


Apple ///
Apple 3 var tänkt att bli en efterträdare till den populära Apple ][. Datorn led av barnsjukdomar och blev aldrig lika populär som dess föregångare. Maskinen presenterades i Sverige på Datakraftmässan i Malmö 23-27 mars 1981.

Hårdvaran var byggd runt 6502 processorn och hade som standard 128kB minne, vilket var dubbelt så mycket som var brukligt för datorer när maskinen kom. En 5,25" diskettstation fanns inbyggd i datorn. Operativ systemet var SOS - Sophisticated Operating System och skulle sköta "samspelet mellan maskin och mjukvara för bästa prestanda".

Vårt exemplar är mycket komplett med både skrivare och Profile (hårddisk på hela 5 megabyte). Många program och manualer. Kassakvittot berättar att datorn nästan kostade 100.000 Sek.


Apple Lisa
Lisa fanns i två varianter, dels med 2x5.25" diskettstation, dels med 1x3.5" diskettstaion (se bilden). Maskinen var den första Applen med grafiskt gränssnitt. Redan innan Apple Lisa börjades säljas i Sverige gick det rykten om en efterföljare som gick under arbetsnamnet Macintosh, den skulle bara kosta $2000 gämfört med Lisa som kostade $10000.

Den första varianten av Lisa presenterades 19 januari 1983 och var försedd med 2x5,25" diskett stationer, den senare kom att ha en 3,5" diskettenhet. Med Lisa levererades också en Profile. Anmärkningsvärt är att hela datorn går att plocka isär helt utan verktyg. Under skalet finner man en 68000 processor från Motorola och 1MB internminne.

Vårt exemplar är av den senare typen med 3,5" diskettstation (se bilden) och saknar tyvärr all kringutrusning utom tangentbordet.


Apple Macintosh Plus
Plus blev efterföljaren till den populära Mac:en och kom två år efter att "ur" Mac:en presenterats. Plus hade större diskettstation, hela 800k och 1 megabyte internminne som gick att bygga ut till fyra. Plus var även försedd med SCSI interface och kunde förses med hårddisk. Gamla Mac:ar kunde uppgraderas till Plus. Man måste också nämna att de första Mac Plus som tillverkades hade alla utvecklarnas namnteckingar skrivna på insidan av skalet på datron.

Vi har flera Macintosh plus som fungerar. Även mjukvara, extern hårddisk och manualer finns.


Apple Macintosh SE
Mac SE var den första mac:en med ADB (Apple Desktop Bus) vilken gör det möjligt att ansluta upp till sexton olika input devices. Vår dator är konfigurerad enligt följande:

 • 68000 @ 8 Mhz
 • 1 megabyte RAM (4st sim moduler)
 • 800 kilobytes diskettstation.
 • 20MB Rodime SCSI hårddisk

Orginal konfigurationen bestod av två stycken 800 kilobytes diskdrivar, varav den ena kunde bytas ut till en hårddisk. Modellen FDHD såldes även (och ersatte senare orginalmodellen), datorn var då utrustad med en superdrive (1.4MB diskdrive) och 40 megabytes hårddisk.


Apple Macintosh IIx
Den här datorn är en sen 1980-tals Mac ur Mac II serien. Köpt på ETA's auktion 2002 på Chalmers för en spottstyver. Funktion okänd.

 

 


Apple Macintos IIci
Detta var den första Macintoshen med färggrafik. Vårt exemplar är "köpt" på ETA's akution 2003 för 0SEK. Maskinen fungerar, dessutom har den nätverkskort och ett extra grafikkort.

 • Minne: 20 megabyte RAM
 • Hårddisk: Micropolis 2112 på 1050 megabyte!
 • CPU: Motorola 68030 @ 25MHz
 • MacOS system 7.5.3 engelsk
 • Grafik: 640x480 256 färger (inbyggt).

Med tanke på hårddisk, minne och de extra korten så måste den här datorn varit ordentligt "hottad".


Apple Macintosh Classic II
Macintosh classic II introducerades i oktober 1991 och slutades säljas i september 1993. Maskinen hade 2MB ram, utbyggbart till 10 och en 68030 motorola processor. Grafiken är svart/vit och maskiner har en hårddisk på mellan 40-80MB samt scsi port. På maskinen gå det att köra Mac OS system 7.0.1 - 7.5.5.

Vårt system fungerar felfritt, det saknas dock dokumentation. Anders fick den med orden, "här har du, du som samlar på gammal skit. Du kan ju använda den som dörrstopp, bojsänke eller nåt..."


Apple Macintosh IIvi
Den här datorn har senast används som hemdator, för att spela spel och ordbehandla. Den har bl.a Microsoft Office installerat, samt Gear för att bränna CD-R skivor. CD-brännaren har varit en extern SCSI och finns inte med. Datorn fungerar och tillkom till samlingen hösten 2003. Den har skärm och tangentbord. Mjuvara på orginaldisketter finns samt all dokumentation. Till den här datorn medföljde eposet "Inside Machintosh" del 1-5 med all möjlig information till alla Macar fram till och med Macintosh II serien. Datorn fungerar.

 • CPU: Motorola 68030 @ 16MHz
 • 8 megabyte RAM
 • 148 megabyte SCSI-hårddisk
 • Floppy 1.44 megabyte
 • OS: MacOS System 7.5.3


 


Apple Macintosh LC 475
Den här datorn är en tidig 1990-tals Mac. Köpt på ETA's auktion 2002 på Chalmers för en spottstyver. Datorn fungerar.

 

 

 

 

 

 

 

 


Apple Macintosh Quadra 800
Vi har en fungerande Quadra 800, dess ursprung lär vara en reklambyrå. När vi fick den så saknade den Syquest (som den lär varit utrustad med) och hårddisk. Den har utrustats med CD-ROM istället för Syquest och en hårddisk. Den tillkom till samlingen under augusti 2003. Efter viss service så fungerar den utmärkt.

 • CPU: Motorola 68040 @ 33MHz
 • 16 megabyte RAM
 • 196 megabyte SCSI-hårddisk
 • CD-ROM: Apple CD600i 4 x SCSI
 • Floppy 1.44 megabyte
 • 10Mbit ethernet inbyggt.
 • OS: MacOS system 7.5.3

 

 

 

 


 

 

 

 


Apple PowerBook 165
En bärbar 90-tals Mac.

 • 10 megabyte RAM minne
 • 1.44 megabytes superdrive
 • MacOS system 7.1
 • Skärm: 640x400 i fyra gråtoner
 • SCSI hårddisk

Datorn fungerar, men batteriet är kass. All dokumentation saknas. Den har tjänstgjort som repotagedator på Hallands Nyheter fram tills pensionen.

 

 


Apple iMac
Apple_iMac_bla_DCS_4891
Första modellen av Apple iMac lanserades 1998 och var riktad till hemanvändarna som ville ha en prisvärd och funktionell dator. Dess design var minst sagt egen och hade lånat ideer från den aldra första Macintoshen, dvs den hade skärm och dator ihopbyggda till en enhet. Den var också egen i den bemärkelsen att skalet var tillverkat i genomskinlig färgglad plast. Den måste nog också anses vara den modell som lade grunden till Apples ställning idag (2007) med tanke på hypen runt iPod och iPhone.

iMac kom i flera olika utföranden och färger, med slot in CD-ROM, DVD, firewire samt nätverk.Det kom redan från början med inbyggt modem och tanken var att man lätt skulle kunna koppla ut sig på internet.

Vi har flera iMacar i olika färger, alla med MacOS 9. De sista varianterna kunde även köra OS X men en sådan saknar vi. Vi har inte heller orginalmjukvara eller manualer, dessa vi vi gärna få tag på!